Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Huizen beter betaalbaar geworden

Huizen beter betaalbaar geworden

Door de jarenlange prijsdalingen en het gunstige niveau van de hypotheekrente zijn koopwoningen weer beter betaalbaar geworden. Dat is tenminste een van de conclusies uit een onlangs verschenen rapport van de Rabobank. Deze stelling wordt inmiddels ook onderbouwd door de stijging in het aantal verkochte woningen en het verstrekte hypotheken in het eerste kwartaal van 2014. Het herstel van het vertrouwen in de huizenmarkt lijkt dus langzaam door te zetten.
Uit het rapport blijkt verder dat de Rabobank verwacht dat de huizenprijs dit jaar sneller zal gaan stijgen dan eerder werd verwacht. De stijging voor dit jaar zou mogelijk uitkomen op 0 tot 1 procent en zal de komende twee jaar doorgroeien naar een stijging van 1 tot 3 procent per jaar. Dit dus in tegenstelling tot een rapport van 3 maanden geleden waarin nog van een prijsdaling werd uitgegaan.
Ook het aantal verkochte woningen in 2014 overtreft de eerdere verwachtingen. Het eerste kwartaal van dit jaar was qua verkoopaantallen het beste eerste kwartaal in de afgelopen 6 jaar. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is v.w.b. de prijsstijging van koopwoningen zelfs nog positiever dan de Rabobank. De NVM constateerde op basis van eigen gegevens in de eerste maanden van dit jaar al dat woningen gemiddeld voor een hogere prijs werden verkocht dan 1 jaar eerder. De makelaars rekenen voor heel 2014 dan ook op een prijsstijging van 2 tot 5 procent.
De huizenmarkt lijkt zich na 6 slechte jaren dan toch eindelijk weer te stabiliseren, de hypotheekrente staat laag en de verwachtingen zijn dus ook sinds lange tijd weer eens positief. Of is het ook al een goede tijd is om een huis te kopen dat moet een ieder voor zichzelf bepalen, maar dat de omstandigheden beter zijn geworden en woningen beter betaalbar zijn geworden dat lijken alle rapporten en onderzoeken wel uit te wijzen.

(11 juli 2014)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente