Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Kwart hypotheken afgesloten dankzij steun

Kwart hypotheken afgesloten dankzij steun

Ongeveer een kwart van alle huishoudens die op dit moment een hypotheek afsluiten doen dat met financiele steun van hun ouders of steun van de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de Volkskrant is uitgevoerd en waarbij informatie is ingewonnen bij makelaars, notarissen en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Via de overheid kan in bepaalde gevallen financiele steun verkregen worden door het afsluiten van een starters hypotheek. De starters hypotheek kan, zoals de naam het al aangeeft, vooral starters voordeel bieden. De meeste financiele hulp bij het afsluiten van een hypotheek wordt echter niet direct via de overheid maar via de familie verkregen. Met name door schenking worden veel huishoudens financieel geholpen bij het afsluiten of aflossen van een hypotheek. Het lijkt er dan ook sterk op dat de verruimde schenking mogelijkheden die dit jaar door de overheid zijn mogelijk gemaakt hun vruchten afwerpen.
Steeds meer ouders en grootouders blijken hun kinderen en kleinkinderen te willen helpen bij het kopen van een huis en schenken dan ook steeds vaker een hoger geldbedrag. Er zijn inmiddels dan ook al meer dan 50.000 hypotheken afgesloten met behulp van de verruimde schenking regeling.
De verruimde regeling geldt echter alleen nog dit jaar en zal met ingang van 1 januari 2015 weer teruggebracht worden naar de situatie voor 1 januari van dit jaar.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vindt dat de verruiming moet worden verlengd, maar vooralsnog staat de overheid daar afwijzend tegenover. Het aantal hypotheken dat volgend jaar met steun van de overheid of familie kan worden afgesloten zal naar verwachting dan ook drastisch afnemen.

(20 augustus 2014)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente