Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Lagere rente en meer winst

Lagere rente en meer winst

De hypotheekrente tarieven zijn nog nooit zo laag geweest en toch maken de meeste hypotheekverstrekkers meer winst op hun hypotheken dan enkele jaren geleden. Als we bijvoorbeeld de huidige laagste hypotheekrente voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar (3,15%) vergelijken met een gelijke rentevaste periode in 2009 (5,25%) dan zien we een rentedaling van 2,1%. Dat is dus goed nieuws voor de consument die een woning wil kopen. Op een hypotheek van 200.000 euro scheelt dit dus zomaar 4200 euro bruto per jaar of 350 euro bruto per maand.
Toch lijkt de kritiek op banken weer op te laaien. Banken blijken namelijk, ondanks de lage hypotheekrente, meer winst te maken op hypotheken dan bijvoorbeeld 5 jaar gelden. Dit wordt veroorzaak doordat banken zelf ook veel goedkoper aan geld kunnen komen en het verschil tussen waartegen de banken geld kunnen aantrekken en de hypotheekrente die zij aanbieden in de laatste 5 jaar alleen maar groter is geworden. Volgens de critici maken zij daarmee forse winsten en belemmeren hiermee het verdere herstel op de woningmarkt.
De hypotheekbanken hebben inmiddels reageert op deze aantijgingen en geven aan dat de hogere winstmarge noodzakelijk is om financiƫle risico's af te kunnen dekken. En onder financiele risicos bedoelen zij dan niet alleen het risico dat woningkopers hun hypotheeklasten niet meer kunnen voldoen, maar ook de verplichting van de toezichthouders dat banken meer geld als buffer moeten hebben om het risico tegen omvallen te beperken. Wie er gelijk heeft laten we nog even in het midden. Duidelijk is wel dat de hypotheekrente op dit moment historisch laag is maar dat de hypotheekrente eigenlijk nog verder zou kunnen gaan dalen als banken weer dezelfde winstmarges zouden hanteren als bijvoorbeeld 5 jaar geleden.

(26 augustus 2014)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente