Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Verlaging maximale hypotheek in 2015

Verlaging maximale hypotheek in 2015

Wie op zoek is naar een koopwoning zal in 2015 een lagere hypotheek kunnen afsluiten dan in 2014. Dit komt door een verlaging van de woonquote met als gevolg hiervan een verlaging van de maximale hypotheek. De woonquote(s) wordt jaarlijks door het Nibud vastgesteld. Middels financieringslastpercentages bepalen ze welk deel van het inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. Het doel hierbij is de betaalbaarheid de hypotheek voor nu en in de toekomst te waarborgen. Deze woonquotes zijn voor 2015 dus aanzienlijk verlaagd waardoor het verschil in de maximale hypotheek voor veel mensen tot duizenden euros kan oplopen.
Bijvoorbeeld: Huishouden met een inkomen van 30.000 euro wil een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode van tien jaar (3,25 % rente). Op basis van de huidige woonquote zou dit betekenen zij in 2014 een hypotheek van maximaal 146.500 euro kunnen afsluiten. In 2015, met de verlaagde woonquote, kunnen zij echter nog maar een maximale hypotheek van 135.000 euro afsluiten. Dat is in dit geval dus meer dan 11.000 euro minder. Vooral lagere en midden inkomens zullen de verlaging van de maximale hypotheek gaan merken bij hun hypotheekaanvraag. Hogere inkomens zullen minder last hebben van de verlaging van de woonquote omdat zij volgens de berekening van de Nibud meer financiƫle ruimte hebben om extra kosten als zorgkosten en onvoorziene uitgaven op te vangen.
Wel kan in individuele situaties een uitzondering worden gemaakt. Als de hypotheekverstrekker het verantwoord vindt, mag de woonquote met drie procent verhoogd worden. Dit betekent dus dat u dan ook meer kunt lenen. Dit is echter dus afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw hypotheekverstrekker. Als u exact wilt weten wat u volgend jaar nog kunt lenen kunt u het beste informatie inwinnen bij een onafhankelijke hypotheek adviseur.

(26 november 2014)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente