Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Verspilling spaargeld

Verspilling spaargeld

Doordat Nederlanders hun spaargeld op (spaar) rekeningen zetten met een te lage rente lopen we met zijn allen jaarlijks ongeveer 1,5 miljard euro aan rente mis. Dat komt neer op ongeveer 90 euro per inwoner. Dat blijkt uit het Grote Nederlandse Spaaronderzoek dat in opdracht van de LeasePlan Bank onder ruim 1000 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar heeft plaatsgevonden.
De reden van deze verspilling van spaargeld zou zijn dat de meeste Nederlanders een te groot deel van hun spaargeld op een spaarrekening met een te lage spaarrente of zelfs op een gewone betaalrekening heeft staan. Meer dan de helft (52%) van deelnemers aan het onderzoek is niet echt bezig met de hoogte van de geboden spaarrente en veranderd ook zelden van spaarbank. Deze zogenoemde slapende spaarders gaven aan pas aan overstappen naar een andere spaarrekening met een hogere spaarrente te denken, als het verschil in spaarrente minimaal 0,5% bedraagt.
Bijna tweederde (61%) van alle Nederlanders heeft ook geen idee hoe hoog de spaarrente is die ze over hun spaargeld ontvangen. Zij weten vaak dan ook niet hoe hoog de hoogste spaarrente is die zij op een vergelijkbare rekening kunnen krijgen en hoeveel ze hier mee zouden kunnen verdienen.
Als we uitgaan van de cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) dan hebben we in Nederland ongeveer 335 miljard euro op spaarrekeningen staan. Doordat we ons echter weinig bezighouden met ons spaargeld lopen we dus jaarlijks 1,5 miljard aan spaargeld mis. Voor een gemiddeld huishouden in Nederland komt dat neer op ongeveer 200 euro per jaar. Het lijkt dus toch de moeite waard om misschien eens actief over uw spaargeld na te denken. De meest actuele spaarrente vindt u terug in onze spaarrente overzichten.

(6 augustus 2014)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente