Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Belastingverlaging sparen

Belastingverlaging sparen

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft aangekondigd dat hij een belastingverlaging op sparen overweegt en dat is goed nieuws voor veel spaarders. Een grote groep spaarders betaalt nu (30%) vermogensrendementsheffing over een deel van hun spaargeld. Deze vermogensrendementsheffing gaat er van uit dat u jaarlijks 4% rente ontvangt over uw spaargeld. Er is echter geen enkele spaarrekening in Nederland te openen waar je ook daadwerkelijk 4% rente krijgt dus dit percentage is verre van reëel. De Minister heeft aangegeven dat deze vermogensrendementsheffing rechtvaardiger moet. Hoe hij dat precies wil gaan doen, daar heeft hij zich helaas nog niet over uitgelaten. Er zijn echter een aantal mogelijkheden. Oa.:
1. Verlaging fictief rendement. Nu is het fictief rendement 4 procent, maar dat is niet reëel. Ter vervanging van dit percentage zou het reële rendement als uitgangspunt genomen kunnen worden.
2. Verlaging belastingpercentage vermogensrendementsheffing. Nu is dat 30 procent, maar dat zou ter compensatie verlaagd kunnen worden.
3. Verhoging grens belastingvrij vermogen. Wanneer deze grens wordt opgetrokken zou er een kleiner deel van uw spaargeld onder de vermogensrendementsheffing vallen. Hierdoor zou echter de heffing op zich niet rechtvaardiger worden maar deze ingreep is wel snel en relatief eenvoudig in te voeren.
Al met al blijft het gissen voor welke oplossing er uiteindelijk gekozen gaat worden. Welke oplossing het ook zal gaan worden, een verlaging van de vermogensrendementsheffing gaat de overheid geld kosten en dat zal waarschijnlijk dus weer ergens anders gecompenseerd moeten worden. Om toch snel duidelijkheid te krijgen en de wijzigingen snel te kunnen doorvoeren heeft Minister Dijsselbloem aangekondigd er naar te streven om met Prinsjesdag een alternatief te presenteren.

(23 april 2015)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente