Maandelijks vinden meer dan 10000 mensen de beste rente bij Rentetotaal

Spaarrente en inflatie in 2015

Spaarrente en inflatie in 2015

Wat zijn de verwachtingen ten aanzien van spaarrente en inflatie voor 2015. Nadat de spaarrenten in 2014 opnieuw verder daalde was 2014 voor veel spaarders een teleurstellend jaar. De hoogste spaarrente op een (internet) spaarrekening daalde in 2014 naar 1,65%. Het merendeel van de spaarders haalde deze rente echter bij lange na niet en veel consumenten die hun spaarrekening bij een van de grootbanken hebben afgesloten zagen hun spaarrente Zelfs dalen tot rond de 1%. Deze 1% bleek ook ongeveer de gemiddelde inflatie in 2014. Spaarders zagen hun spaargeld effectief dus niets meer waard worden en spaarders die boven de vrijstelling in belasting box 3 uitkomen zagen hun spaargeld door de vermogensrendementsheffing zelfs afnemen. De belastingdienst gaat er namelijk nog steeds vanuit dat u 4% rente ontvangt over uw spaartegoed dus moet u daar effectief ongeveer 1,2% belasting over betalen. Hoewel deze belachelijke aanname al dikwijls onder vuur is komen te liggen is daar tot op heden nog niets aan veranderd.
Helaas zijn de voorspellingen voor 2015 al niet veel beter. De overheid lijkt niet van plan om iets aan de belachelijk hoge vermogens rendementsheffing te willen doen en de spaarrentes zullen naar verwachting eerder verder gaan dalen dan dat zij weer zullen gaan stijgen. Zowel op flexibele spaarrekeningen als op deposito rekeningen, waar uw geld voor langere tijd vaststaat, worden verdere renteverlagingen verwacht.
Ook op het gebied van inflatie valt niet veel goeds te verwachten. Hoewel de inflatie volgens cijfers van de overheid in 2014 uitkwam op 1% lijkt dit percentage in 2015 te gaan stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk aangekondigd dat zij de inflatie willen aanwakkeren tot rondom de 2%. Dit zou mogelijk door verdere renteverlagingen bereikt kunnen worden. Wanneer de geldontwaarding in 2015 werkelijk tot 2% zou gaan toenemen dan zullen spaarders hierdoor een nog verdere waardevermindering van hun spaargeld gaan ondervinden. Kortom 2015 voorspeld niet veel goeds voor spaarders.
Kunnen we dan helemaal niets doen tegen verdere spaarrente verlagingen, tegen de spaargeld ontwaarding door de stijgende inflatie en tegen de belachelijke aanname van de belastingdienst waarbij er wordt uitgegaan dat we gemiddeld 4% spaarrente vangen op onze spaarrekeningen? Nee eigenlijk niet veel. Tegen de belachelijk hoge vermogensrendementsheffing van de belastingdienst is inmiddels een proces aangespannen, maar of dat wat gaat opleveren is nog maar de vraag. De inflatie kunnen we alleen bestrijden door veel geld uit te geven, maar dat komt ons spaargeld vaak niet ten goede. Het enige dat we zelf in de hand hebben is waar we ons spaargeld parkeren. We kunnen er dus op zijn minst voor zorgen dat we sparen bij een spaarbank die wel een relatief hoge rente uitkeren en ons spaargeld dus weghalen bij spaarbanken die ons een veel te lage rente geven. De verschillen kunnen oplopen tot meer dan een half procent, daar valt dus nog wel wat te winnen. Mogelijk dat die actie ook een verder spaarrente daling zal kunnen beperken. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat u optimaal resultaat uit uw spaargeld haalt. En dat lijkt voor 2015 het hoogst haalbare.

(21 januari 2015)

Vind de laagste

Hypotheek

hypotheekrente

 

Voor de beste

Lening

leningrente

 

Met de hoogste

Spaarrekening

spaarrente